maanantai 18. toukokuuta 2015

Käsityöharrastajien kaksi rotua


Oletko iloinen stressaaja vai flow-näprääjä?
 
Iloiselle stressaajalle ja flow-näprääjälle  suunnitellaan mukavia, uusia sekä tuttuja, vanhoja kursseja ensi lukuvuodeksi! Tervetuloa jälleen syksyllä nauttimaan kädentaidoista!Iloinen stressaaja rauhoittuu ohjeita seuraamalla ja valmista mallia noudattamalla. Malli antaa turvallisuutta, ja omat aivot voi heittää narikkaan. On mukavaa, että joku toinen on nähnyt ohjeen laatimisen vaivan. Ohjeen seuraamisessakin on jännityksensä, koska sekään ei takaa, että kaikki onnistuu. Etenkin kokematon tekijä saattaa saada käsitöistä stressiä – iloista stressiä. Ohjeiden mekaaninen toistaminen tuo sekin miellyttävää stressiä.
"Jos ihminen on koko päivän tehnyt työtä, jota hän ei ole voinut säädellä, minä tuntuu menevän rikki. Mekaanistyyppisellä käsityöllä sen saa eheytettyä", sanoo Itä-Suomen yliopiston käsityötieteen professori  Sinikka Pöllänen.
 
Flow-näprääjä heittäytyy luovuuteen, jossa kaikki on vapaata. Hän antaa huutia malleille, rakastaa luovuuden virtaa ja sommittelee mielellään värejä ja muotoja toisiinsa.
Professori Pölläsen mukaan molemmat tavat ovat vastapainoa päivätyölle.
 
"Virtakokemuksessa on kyse minän uudelleen rakentamisesta. Se tukee ihmisen hyvinvointia." Tekotavasta riippumatta käsityö tuo mielenrauhaa ja työn valmistuminen tyydytystä. Monet ihmiset tuntevat mielihyvää pelkästä raaka-aineiden koskettelusta ja nettitilausten tekemisestä. Kuinka moni onkaan upottanut kasvonsa villalankavyyhtiin ja nuuhkinut sen puhdasta tuoksua?


 
Helsingin Sanomat 4.2.2015
http://www.hs.fi/mesta/a1422941278375

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti